Z okazji obchodów dwudziestolecia restauracja Regionalna przygotowała „sentymentalne” menu. Propozycja składa się z najpopularniejszych dań, które pojawiały się w karcie restauracji na przełomie lat 2000 – 2020.
Restauracja Regionalna jest jedną z najbardziej znanych i lubianych miejsc na kulinarnej mapie Zakopanego. Malowniczo położona u stóp Nosala mieści się drewnianym budynku utrzymanym w tradycyjnym, góralskim stylu. Konstrukcja słupowo-płazowa sprawia, że przestrzeń jest otwarta, sprzyjając biesiadowaniu. Wnętrza pełne są regionalnych elementów, takich jak drewniane płazy, rzeźbienia na sosrębach, zbyrcoki, drewniane rzeźby. Liczne sportowe pamiątki przypominają o narciarskich tradycjach właścicieli. Sobotnie wieczory można tutaj spędzić przy dźwiękach góralskiej kapeli, a z okien można podziwiać widok wprost na Nosal.
Kuchnia Restauracji Regionalnej nawiązująca do tradycyjnych lokalnych dań i składników od lat jest dostrzegana i uznana przez krytyków żółtego przewodnika Gault & Millau. W menu znaleźć można jagnięcinę i cielęcinę, tradycyjną kwaśnicę czy ręcznie lepione pierogi i domowe racuchy. Wśród dań jubileuszowej karty polecane są żur na żytnim zakwasie, warkocz wieprzowy z regionalnym serem czy chrupiący placek grulowy lub gotowany sernik z malinami.
Warto wspomnieć, że to właśnie od otwarcia Restauracji Regionalnej w 2000 roku zaczęła się historia jednej z najbardziej znanych marek hotelowych na Podhalu, jaką jest marka Nosalowy. Rok po otwarciu przy restauracji powstał kameralny hotel – Nosalowy Dwór. Hotel i Restauracja Regionalna na stałe wpisały się w krajobraz Zakopanego i są od 20 lat, jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w stolicy Tatr.
You might also like
Więcej z działu Catering
Rodzinna historia zamknięta w smaku – Batida obchodzi 30-lecie
Batida, która obchodzi w styczniu swój jubileusz, nieprzerwanie od 30 lat serwuje swoim gościom jedne z najlepszych ciast w Warszawie. Batida …
Belvedere catering by design wznawia akcję „wsparcie dla służby zdrowia”
W związku z drugą falą COVID-19 oraz ze względu na ogromne potrzeby służby zdrowia, Belvedere Catering by Design postanowiło kontynuować …
Pierwsze wydarzenia hybrydowe i online Mazurkas Congress Management
Zespół Mazurkas Congress Management, w dniach 4-7 oraz 5-7 października br., zorganizował w Warszawie dwie konferencje hybrydowe. Firma poszerzyła swoją …